Meten is weten!

Voor vele spullen willen / moeten we verschillende maten van een hond weten. Voor een halsband is de nek maat belangrijk, voor een bench is de schofthoogte belangrijk en voor een jas is de rug lengte vaak belangrijk. Maar van waar tot waar moet je nou eigenlijk meten?


Aan de hand van illustraties en tekst zullen we het je zo duidelijk mogelijk maken.

Nekomvang & Halsomvang:

Voor een halsband meten we de nek omtrek van de hond. De omtrek is het breedste gedeelte boven de schouders van de hond. Plaats tijdens het meten twee vingers tussen de net en het meetlint om te voorkomen dat de halsband die je aanschaffen wil te klein zal zijn. De halsomvang (vaak nodig voor de aanschaf van een tuig of harnas) meten we op een lagere plaats. Hier meten we de omtrek vanaf het borstbeen omhoog langs de schouderbladen.

Hals Nek

 

Schofthoogte:

De schofthoogte (ook wel schouderhoogte of stokmaat) is de afstand van de grond tot aan de bovenrand van de wervelkolom (ter hoogte van de schouder).
Voor een goede meting, zorg dat de hond recht staat en naar voren kijkt met het hoofd geheven. Meet de hond op van de grond tot aan de bovenkant van de schouder. Vaak is het lastig om de hond ontspannen te houden. Probeer dan om de hond rechtop te laten staan met de flank tegen de muur of deur en zet met een potlood een streepje (zoals ouders ook kinderen tegen de muur aan zetten om ze te meten). Dan is de stress voor de hond minder en na het zetten van het streepje kan de hond weer weg. Nu kun je rustig vanaf de grond tot het streepje meten van de schofthoogte is.

Schofthoogte

Ruglengte:

De ruglengte meten we van de nek (de achterkant van de nek) tot aan de staart aanzet. Ook voor deze maat moet de hond recht staan met het hoofd geheven. Voor Podencos/Podengos is het verstandig om een meetlint te gebruiken en de vorming van de rug te volgen. Meet je in een rechte lijn, dan is de kans groot dat een jasje bv. een paar centimeter te klein kan uitvallen.

Ruglengte

Borstomvang & Taille maat:

De borst omvang is de omtrek van het breedste gedeelte van de borst vlak achter de schouders.
De taille maat is de omtrek van het smalste gedeelte van de hond rond de maag en voor de achterpoten. Bij een reu altijd meten voor het voorplantingsorgaan.

borst taille

Login Form