Podenco Andaluz

bob 642x642

DE PODENCO ANDALUZ, DE NAAM ZEGT HET AL, IS DE PODENCO VAN HET SPAANSE VASTELAND. HET RAS IS, OVER HET ALGEMEEN, WAT GERESERVEERD TEGENOVER VREEMDEN, MAAR NAAR HUN BAASJES ZIJN ZE LOYAAL, AANHANKELIJK, ONDERDANIG EN RESPECTVOL.

De Podenco Andaluz is wereldwijd een van de minder bekende Podenco’s omdat het ras nog niet erkend is door FCI. In maart 1992 werd het ras in Spanje erkend door de Rsci. Men tracht het ras internationaal erkend te krijgen door de FCI.  Dit is echter moeilijk omdat de Spaanse Podenco Andaluz clubs moeite hebben om de eigenaren van een Podenco Andaluz  zover te krijgen om hun Podenco te registeren in L.O.E. (Libro de Origenes de España). Er zijn op dit moment slechts 600 honden geregistreerd, er zijn er 2000 nodig om erkend te worden door de FCI. Om de Podenco Andaluz erkend te krijgen als puur ras zijn er drie generaties nodig die geregistreerd zijn in L.O.E. Verder protesteren de Portugezen omdat volgens hen de Podenco Andaluz vergelijkbaar is met hun Podengo Português. In Spanje kijkt men nu naar de standaard van de Podenco Andaluz, misschien dat men hier binnenkort iets aan verandert.

De Podenco Andaluz, de naam zegt het al, is de Podenco van het Spaanse vasteland. Het ras is,  over het algemeen, wat gereserveerd tegenover vreemden, maar naar hun baasjes zijn ze loyaal, aanhankelijk, onderdanig en respectvol. Ze zijn nooit agressief naar mensen. Kenners van dit ras hebben nog nooit gehoord dat een Podenco Andaluz iemand aanviel, zelfs niet de Podenco Andaluz Talla Grande. (Hoewel ik me kan voorstellen dat een Podenco die een traumatisch verleden heeft en/of mishandeld is geweest, wanneer hij in het nauw gedreven wordt, wel degelijk tot aanvalsgedrag kan overgaan.) In Spanje wordt de Podenco Andaluz gebruikt voor de jacht en heeft dan ook één baas, de jager, hierdoor zou het een zogenaamde éénmans hond zijn. Echter aldaar leeft de Andaluz in een roedel, verblijft in een jachtkennel en wordt nooit in huis gehouden, dus hij weet niet beter. Want wat blijkt als een Podenco via een adoptie bij een gezin in huis komt wonen, dat hij prima in staat is om zijn liefde en vriendschap met het hele gezin te delen. Commando’s van andere leden in het gezin worden ook opgevolgd, maar door zijn eigenzinnige karakter zal hij soms eerst wel het nut ergens van in willen zien. Vreemden zal hij terughoudend benaderen. 

Door het jachtinstinct kan een Podenco Andaluz niet altijd loslopen. Zeker de eerste maand is het niet verstandig om een Podenco Andaluz los te laten lopen. Ze hebben enige tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe baasje. Afhankelijk van de mate van het jachtinstinct, het karakter van uw hond, de mate van gehoorzaamheid kunt u beslissen of uw Podenco los kan lopen. In gebieden met wild of konijnen is dit niet verstandig want een ongeluk zit in een klein hoekje. Een Podenco is gefokt om te jagen en het jagen zit in zijn genen, dus het blijft altijd een moeilijke afweging tussen vrijheid en veiligheid. Toch ken ik een aantal Podenco’s die op het strand vrij los kunnen lopen en genieten van hun vrijheid en Podenco’s die in het park vrijuit spelen met andere honden. Het grootste deel van de Podenco’s zullen in een gebied met konijnen echter de kuierlatten nemen en het jachtinstinct zal dan de overhand nemen. Ze komen vrijwel altijd terug, maar dit kan wel enkele uren duren.. De beste plek om een Podenco los te laten is uiteraard een omheind terrein waar zij niet weg kunnen lopen, maar waar vind je die? Concluderend kan men stellen dat veel Podenco’s een deel van hun vrijheid in moeten leveren in Nederland, doch als een Podenco zelf mocht kiezen tussen een leven in Spanje aan een te korte ketting, vegeterend in de brandende zon, vrijwel zonder eten en drinken, vaak mishandeld, waarvan hij slechts 12 tot 25 dagen mag jagen, of een leven in Nederland vol liefde, aandacht en verzorging, iedere dag eten, lange wandelingen en een eigen mandje waar denkt u dat een Podenco dan voor zal kiezen?!

Om het vertrouwen te winnen van de Podenco moet men in het begin veel tijd besteden met zijn / haar nieuwe hond. Om een band te scheppen met de hond, zou men veel moeten wandelen met de aangelijnde hond, spelen met de hond, etc. Alles wat het contact tussen u en uw nieuwe hond kan versterken  is een garantie voor een gelukkige en duurzame relatie tussen jullie. Een Podenco Andaluz moet over het algemeen nog veel leren wanneer hij bij uw komt wonen, domweg omdat hij nog niets gewend is. Hij heeft een zeer duidelijke opvoeding nodig, maar geen harde hand omdat dit eerder averechts werkt. Een rustige, vriendelijke en consequente benadering met positieve bekrachtiging, zal het meeste resultaat bereiken. Pakt u een Podenco te hard aan, dan kan het vertrouwen in u voor altijd beschadigd zijn..

De Podenco Andaluz is net als de rest van de podenco’s, een jachthond. De belangrijkste prooi zijn konijnen, maar de Andaluz is een allround jachthond. Ze worden ook gebruikt voor de jacht op herten, wilde zwijnen en vogels. Het is vooral de Podenco Andaluz Talla Grande die wordt gebruikt voor de jacht op groot wild. Er zijn twee verschillende foklijnen wat betreft de Podenco Andaluz. Een daarvan is gefokt voor de wilde jacht. Deze honden sporen de prooi op, achtervolgen het, doden de prooi en brengen het naar de jager. De andere lijn werkt meer als een retriever en blijft veel dichter bij de jager. Ze vinden de prooi voor de jager, die het vervolgens neerschiet, waarna de hond het voor hem ophaalt. De meeste Spaanse jagers gebruiken verschillende honden, omdat ze met elkaar samenwerken om het te omringen en de prooi op te sporen.

In tegenstelling tot veel andere jachthonden rassen vereist de Podenco Andaluz geen initiële opleiding voor de jacht, alles draait op instinct. De jager introduceert in een vroeg stadium de prooi aan een pup. De jonge puppies krijgen een dood konijn om mee te spelen, gewoon om het instinct op te wekken. Hierna worden de jonge honden samengebracht met meer ervaren honden die ze laten zien hoe de jacht op de meest efficiënte manier wordt uitgevoerd. 
Ook door het aanschaffen van een pup kunt u niet om het jachtinstinct van een Podenco Andaluz heen. Aangezien de jacht wordt gevoerd puur uit instinct.

Iedereen die een Podenco adopteert moet er rekening meehouden dat de opvoeding veel geduld vergt. Een Podenco Andaluz is erg intelligent en leert snel, maar door zijn eigenwijsheid komt u nogal eens voor verrassingen te staan. Dit betekent dat we inventief moeten zijn om onze honden te laten geloven dat ze dingen uit hun eigen vrije wil doen. De trainingen moeten kort, leuk zijn en uitgevoerd worden in een positieve gemoedstoestand. Anders zullen ze zich snel vervelen en iets anders zoeken om zich te vermaken.  Omdat ze wat nerveus zijn, moet men ze trainen met zachte methoden. Een Podenco die zich gekrenkt of oneerlijk behandeld voelt kan zijn band met zijn baas verliezen en het kan zeer moeilijk zijn om het verlies van vertrouwen weer te herstellen. Een Podenco blijft loyaal aan zijn baasje, waar hij vertrouwen in heeft, maar hij kan er ook voor kiezen afstand te nemen van iemand die niet aan zijn verwachtingen voldoet.

Zelf heb ik alleen maar positieve ervaringen met mijn honden. Na zoveel jaren ben ik alleen maar meer van dit ras gaan houden. Een Podenco Andaluz heeft veel aandacht en vertrouwen nodig, daarom is het denk ik niet verstandig om een Podenco te adopteren wanneer men een fulltime baan heeft en de Podenco te lang aan zijn lot wordt overgelaten. Ze zijn ontzettend lief en aanhankelijk, zo is Lili net een schoothondje die het liefst de hele dag op schoot zit. Ze hebben veel beweging nodig en kunnen zich samen onderelkaar ook prima vermaken. Ze zijn zeker niet altijd druk, want ze kunnen ook urenlang in hun mandje of op de bank rustig liggen slapen.  Met andere honden kijken ze meestal eerst even de kat uit de boom, maar dan is het vaak al snel goed en gaan ze samen lekker ravotten. Samen in een roedel kunnen ze het prima vinden, eens in de zoveel tijd hebben ze wel eens ruzie om een speeltje of kauwstok, maar dat is zeldzaam. Net als bij pups van andere rassen, sneuvelde er in het begin nog wel eens een krant of een schoen, maar nu zij ouder zijn wordt er, op een knuffel na, nooit meer iets kapot gemaakt. Mijn ervaring is dat als ze een jaar oud zijn, ze niets meer slopen. Wel heb ik nog geregeld last van mollen in mijn tuin..  Het liefst houden ze mij altijd in de gaten en liggen ze allemaal in dezelfde ruimte als waar ik mij bevind. Ik geniet altijd als ik in de tuin ga zitten en zowel Chica, Bonita als Lili ieder op een tuinstoel aan tafel komen zitten. Als ik even een boodschap moet doen en ik weer thuiskom, krijg ik iedere keer weer een ontvangst of ik een jaar ben weggeweest. Ik heb wel eens het idee dat mensen denken dat Podenco’s hele moeilijke hondjes zijn, maar het enige verschil is waarschijnlijk de mate aan jachtinstinct, want het zijn stuk voor stuk hele lieve, aanhankelijke honden, ontzettend trouw en met een hart van goud. Ze zijn soms wat eigenwijs en wat drukker, maar verder zijn ze minstens zo lief als Labrador Maxi. Ook tijdens ons bezoek aan La Linea mocht ik weer genieten van al die vriendelijke Podenco’s, allemaal smachtend naar wat aandacht, met ogen die zoveel liefde uitstralen. En dan die koppies die zoveel expressie hebben, de fantastische oren die elke stand aan kunnen nemen, naar gelang hoe ze zich voelen. Kijk eens in de prachtige ogen van een Podenco en je hart zal smelten..geef ze een kans want ze verdienen veel meer waardering! 

 

Het ras Podenco Andaluz

Land van herkomst: Spanje 

Register: RSCE Nº 401 (de Podenco Andaluz wordt niet herkend door de FCI) 

Geschiedenis van het ras Podenco Andaluz: Alle rassen van het Middellandse Zeegebied, de halfwindhonden lijken een gemeenschappelijke oorsprong te delen in de oude Egyptische honden, verspreid over de Middellandse Zee door handelaren uit de oudheid. De voorouders van de Podenco Andaluz waren hierop geen uitzondering, die zijn meegekomen met de Phoeniciërs op hun reizen naar de Zuid-Spaanse regio Cadiz. 
Terwijl de voorouders van de meeste andere mediterrane honden, met opstaande oren die jagen op zicht en op snelheid, aantoonbaar geïsoleerd bleven en dus mogelijk de rechtstreekse afstammelingen zijn van de oude Egpytische honden, gebeurde dit bij de Podenco Andaluz niet. Spanje is in heel haar geschiedenis vaak binnengedrongen door andere culturen, die op hun beurt honden meebrachten naar Spanje. De Moren in het bijzonder zouden invloed hebben gehad op het huidige ras (Podenco Andaluz) met de toevoeging van primitieve soorten uit Afrika. Ondanks zijn lange geschiedenis, heeft de Podenco Andaluz pas onlangs de aandacht getrokken van de hondenshow wereld met de nationale erkenning door de Real Sociedad Canina de España.

Voorkomen: De Podenco Andaluz is een compact ras met opstaande-oren, halfwindhonden (jagen op zicht en snelheid) die voorkomen in drie verschillende maten en vachten. 

De maten zijn: 

- Groot (Podenco Andaluz Talla Grande): reuen 54 tot 64 cm, teven 53 tot 61 cm. Beide geslachten variëren in gewicht van 21 tot 33 kg. 

- Medium (Podenco Andaluz Talla Mediana): reuen 43 tot 53 cm, teven 42 tot 52 cm. Beide geslachten wegen 10 tot 22 kg. 

- Klein (Podenco Andaluz Talla Chica): reuen 35 tot 42 cm, teven 32 tot 41 cm. Beide geslachten wegen 5 tot 11 kg.   

Drie soorten vachten: Alle drie variëteiten hebben geen ondervacht. Het haar op het hoofd en benen van zowel de ruwharige en langharige Podenco Andaluz is korter dan die op de rest van het lichaam. 

- Ruwharige type: sterk haar en 3,5 tot 6 cm lang. 
- Langharige type: haren die zijdeachtig zijn en 6 tot 10 cm lang. 
- Korthaar type: haar dat glad is, dicht opeen, hard en 1 tot 3 cm lang. 

Kleur: De Podenco Andaluz wordt gezien in verschillende tinten wit, kaneelkleurig in verschillende tinten, of wit en kaneelkleurig. 

Hoofd: Het hoofd is middelgroot, afgeronde vorm achter. De schedel is langer dan breed; vlak, met een weinig duidelijke en gladde stop.

Snuit: De snuit is korter dan de helft van de lengte van het hoofd. De breedte en diepte van de snuit zijn ongeveer gelijk.

Neus: De middelgrote neus is rond en honing van kleur. 

Kaken en tanden: Vorm van de kaak: de kaak is goed ontwikkeld, sterke kaken, geleidelijk toelopend, robuust en krachtig. Aantal en de kenmerken van de tanden: 42 stuks en goed ontwikkeld. Positie van de snijtanden in perfecte oppositie. De beet in een schaar of pincet (bij voorkeur met een schaar).

Ogen: De kleine, afgeronde ogen gezien vanaf de voorzijde, kunnen elke teint van honing- of hazelbruine kleur hebben. Een vooraanzicht van levendig en intelligent. Iris kleur varieert tussen de verschillende nuances van honing en hazelbruin.

Oren: zijn midden ingesteld, breed aan de basis, driehoekig van vorm met stompe tips, en opstaand. 

Hals: De middelgrote, rechte hals krap is en vormt een vijfenveertig graden hoek met het lichaam. 

Lichaam: De borst is vrij diep en bezit iets gebogen ribben. De rug is recht, kort en heel breed. 

Benen: De benen zijn lang, gespierd, recht en evenwijdig. 

Voeten: De voeten zijn strak en rond, met tenen die zo weinig gebogen zijn dat ze vrijwel recht lijken. De grote, sterke nagels zijn bruin of wit van kleur. 

Staart: De laag gezette, medium dikke staart dient niet tot de hakken te komen. De staart mag nooit kort zijn. In beweging wordt de staart omhoog gedragen min of meer in de vorm van een maan. In rust wordt de staart naar beneden gedragen in de richting van de hakken in de vorm van een sabel.

Spiermassa: zeer ontwikkeld. 

Persoonlijkheid en gebruik: De Podenco Andaluz wordt beschouwd als een specialist in de jacht op hazen en wilde zwijnen, toe te schrijven aan zijn natuurlijke instincten, opmerkelijke reukvermogen, en overvloedige uithoudingsvermogen. Dat wil niet zeggen dat dit alles is waar dit ras tot in staat is. De Podenco Andaluz zou ook kunnen dienen als een retriever, zowel op het land, en in het geval van eenden in het water. Het is een hond geboren om te jagen, met een uitstekend reukvermogen en zeer resistent tegen vermoeidheid, is nergens bang voor, methodisch en snel in het zoeken, blaffend terwijl ze haar prooi achtervolgt. Het is een hond met een hoge intelligentie, nobel, sociaal, en is altijd alert. Als een metgezel is de Podenco Andaluz erg aanhankelijk, onderdanig, en loyaal naar zijn familie, maar onrechtvaardige straf zal deze band doorbreken.

BRON: Podenco World

Login Form