Podengo Portugues

PORTUGESE TELG VAN DE PODENCO-FAMILIE: DE KLASSIEKE WINDHONDACHTIGE DIE AL IN DE ANTIEKE TIJD ROND DE MIDDELLANDSE ZEE WERD AANGETROFFEN. HET RAS KOMT VOOR IN DRIE GROOTTESLAGEN DIE WERDEN GEBRUIKT ALS RATTENVERDELGER, VOOR HET BEJAGEN VAN KONIJN EN VOOR HET STELLEN VAN HERT EN WILD ZWIJN.

Erkenning:

FCI Standaard Nr. 94 

Herkomst:

Portugal, hoofdzakelijk in het noorden van het land.

MIDDENSLAG PODENGO

ALGEMENE VERSCHIJNING
Middelmatig van grootte en substantie, proporties goed in balans, goed gespierd en sterk bot.

GEDRAG/KARAKTER
Zeer levendig en schrander, bescheiden en robuust.

HOOFD
Slank, gevormd als een vierzijdige piramide, met een grote basis, maar beduidend versmallend naar het spitse einde. De lengteassen van de schedel en de voorsnuit zijn pergerend.

SCHEDELGEDEELTE
Schedel: Vlak, van opzij bijna recht. Wenkbrauwbogen prominent. Voorhoofdsgroef nauwelijks waarneembaar; het deel tussen de oren horizontaal; occiput prominent.
Stop: Nauwelijks zichtbaar.

GEZICHTSGEDEELTE
Neus: Versmallend naar de wat vooruitstekende punt; het voorste deel van het neusbeen licht hellend; de kleur altijd donkerder dan die van de vacht.
Snuit: Neusbrug (van voren gezien) afgerond, van opzij gezien recht. Snuit korter dan de schedel en breder aan de basis dan het einde vooraan.
Lippen: Nauwsluitend, dun, stevig en horizontaal.
Kaken/Gebit: Regelmatig, met sterke witte tanden en kiezen. Normale beet (vert. bedoeld zal zijn: scharend gebit).
Ogen: Zeer levendige expressie; nauwelijks uitstekend buiten de oogkassen; kleur varieert overeenkomstig de vachtkleur, van honingkleurig tot kastanjebruin; klein en schuin geplaatst; kleur van de oogleden donkerder dan de vachtkleur.
Oren: Middelmatig hoog geplaatst en schuin; staand gedragen, zeer beweeglijk; verticaal naar voren als de hond attent is; driehoekige vorm, breed aan de basis, spits toelopend tot de punt; oorlap dun; lengte van het oor opmerkelijk groter dan de breedte bij de aanzet.

HALS
Harmonieuze overgang van hoofd naar lichaam; recht, van passende lengte; sterk en goed gespierd. Geen keelhuis.

LICHAAM
Boven belijning: Recht of licht gebogen.
Rug: Lang, recht of licht gebogen.
Lenden: Recht of licht gebogen; breed en gespierd.
Kruis: Van gemiddelde lengte, breed en goed gespierd; recht of licht hellend.
Borstkas: Voorborst iets geaccentueerd, gespierd, niet te breed; borstkas diep en lang, van middelmatige breedte; lang borstbeen, naar achteren oplopend; ribben weinig gebogen, schuin geplaatst.
Buik/flanken: Slank, een weinig opgetrokken.
Onder belijning: Iets oplopend.

STAART
Eerder hoog dan laag aangezet, sterk, dik, middelmatige lengte, dunner wordend naar de fijne punt; hangt in ruststand tussen de benen met de punt naar boven gebogen; in beweging horizontaal gedragen met een lichte opwaartse boog of hoog gedragen in sikkelvorm; nooit in ringvorm gekruld.

LEDEMATEN VOORHAND
Algemeen: Van voren en van opzij gezien verticaal en recht, goed gespierd en droog.
Schouders en opperarm: Lang en schuin; sterk en goed gespierd; vormen een stompe hoek bij het schoudergewricht.
Onderbeen: Verticaal, lang en gespierd.
Middenvoet: Sterk, kort, licht naar voren hellend.
Voorvoeten: Rond; lang, sterk, goed gesloten en sterk gebogen tenen; sterke nagels, kort, liefst donker; voetkussens hard en stevig.

ACHTERHAND
Algemeen: Van achteren en van opzij gezien recht en parallel; goed gespierd, droog.
Dij: Lang, middelmatig breed, gespierd.
Tweede dij: Lang, schuin, sterk gespierd, droog.
Hielgewrichten: Middelmatig hoog geplaatst, droog en sterk, vormen een stompe hoek..
Hakken: Goed bot, kort, schuin staand, zonder wolfsklauwen.
Achtervoeten: Rond; lang sterk, goed gesloten en sterk gebogen tenen; kort, sterk, bij voorkeur donkere nagels; harde en stevige kussens.

GANGWERK/BEWEGING
Snel en lichtvoetig.

HUID
Slijmvliezen liefst met zwart pigment of, in ieder geval, donkerder dan de vacht. Huid dun en nauwsluitend.

VACHT
Beharing: Korte of lange vacht, middelmatig dik; glad bij de kortharige variëteit draadachtig (overeenkomstig het borstelhaar van een keiler) bij de langharige variëteit. De korte vacht is dichter dan de lange.
Bij de lange vacht is er een duidelijke ‘baard' aan de onderkaak. Geen ondervacht of pluis.
Kleur: Overheersende kleuren zijn geel, reekleur (in alle schakeringen van licht tot zeer donker) en zwart (verdund of verbleekt) eenkleurig met of zonder witte aftekeningen, of wit als basiskleur met aftekeningen in de vermelde kleuren.

MAAT EN GEWICHT
Schofthoogte: 40 - 55 cm.
Gewicht: 16 - 20 kg.

FOUTEN
Elke afwijking van de voorgaande punten moet als fout worden beschouwd en de ernst waarmee de fout wordt beoordeeld moet precies overeenkomstig de graad ervan zijn en van het effect ervan op de gezondheid en het welzijn van de hond.

ELIMINERENDE FOUTEN
Agressiviteit of overmatig schuw.
Algehele verschijning. Enig teken van kruising met een Galgo (Spaanse Windhond) of een Perdiguero (Portugese Pointer).
Kaken: Onjuiste beet, slecht geplaatste elementen.
Ogen: Van verschillende kleuren.
Oren: Tiporen of gevouwen oren.
Hals: Gebogen.
Lichaam: Bovenbelijning aanzienlijk gebogen.
Kruis: Overdreven aflopend.
Buik: Te veel opgetrokken.
Staart: Naar boven gekruld.
Wolfsklauwen: Ongewenst (doet afbreuk aan de hond bij de beoordeling).Elke hond die duidelijke fysieke of gedragsafwijkingen vertoond moet gediskwalificeerd worden.
N.B.: Reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben die volledig zijn ingedaald in het scrotum.

GROTE PORTUGESE PODENGO
De raskenmerken van de Grote Podengo, een bijna uitgestorven variëteit in het land van oorsprong, zijn vrijwel identiek aan die van de Middenslag Podengo, met de volgende uitzonderingen: * Algemene verschijning: Sterke hond met veel substantie, hoofdzakelijk gebruikt voor de hertenjacht.
* Schofthoogte: 55 - 70 cm 

KLEINE PORTUGESE PODENGO
De raskenmerken van de Kleine Podengo zijn eveneens bijna identiek aan die van de Middenslag Podengo, met de volgende uitzonderingen:Algemene verschijning: Een kleine hond met wat slankere proporties die gebruikt wordt voor de jacht op konijnen en ook om ze uit hun holen of rotsspleten te drijven.
Schedel: Vlak of iets gebogen.
Lichaam: Het lichaam is langer dan de schofthoogte.
Benen: Kort. Onderarm recht of over de hele lengte iets van buiten naar binnen gedraaid.
Schofthoogte: 20 -30 cm.
Gewicht: 4 - 5 kg.

Algemene Karakterbeschrijving

Het zijn evenwichtige honden, vriendelijk, vrolijk, nieuwsgierig, intelligent, gevoelig, alert en actief. Ze zijn tegelijkertijd onafhankelijk (buiten) en aanhankelijk (binnen), ondernemend en rustig, eigenwijs en gehoorzaam. Als ze het de moeite waard vinden, hebben ze een groot probleem oplossend vermogen, zo kunnen zij bijvoorbeeld zelf alle deuren openmaken, zelfs die van hun bench.. Ook voor de lekkere hapjes op het aanrecht, wordt een oplossing gevonden.. 

In huis en buiten zijn de meeste Podengo's Portugese tolerant met andere honden, alhoewel het Portugese machogedrag bij reuen nog wel eens heel duidelijk aanwezig is (castratie heeft bewezen een hele goede oplossing te zijn). Ook met kinderen en andere dieren heeft de Podengo geen enkel probleem. In huis vinden ze over het algemeen alles best, mits ze goed zijn gesocialiseerd bij de fokker, kat, loslopende cavia en konijntjes alles wat bij het gezin hoort wordt vriendelijk begroet.

De Portugese Podengo is goed op te voeden, als u hem voldoende weet te motiveren, wat in veel gevallen zeker een aanspraak op uw fantasie zal inhouden, een Podengo zal nooit iets doen zonder dat ze zelf het nut er van inzien!

BRON: Podenco World

Login Form