De Podenco in het algemeen

LogoHeadDE PODENCO IS NET ALS DE GALGO EEN ERG OUD EN OORSPRONKELIJK RAS DAT AL EEUWENLANG VOORKOMT OP DE BALEAREN, HET VASTELAND VAN SPANJE EN OP DE CANARISCHE EILANDEN. PODENCO'S ZIJN HALFWINDHONDEN. DE PODENCO IS EEN BIJZONDER STERK RAS WAARBIJ ERFELIJKE AFWIJKINGEN NIET TOT NAUWELIJKS VOORKOMEN. DE PODENCO IS VRIENDELIJK, HEEFT EEN ZACHTAARDIG KARAKTER, IS ATTENT, OPGEWEKT, LEVENDIG, ERG INTELLIGENT EN GEVOELIG MAAR WAT ER VOORAL UITSPRINGT, IS ZIJN BOVENMATIGE NIEUWSGIERIGHEID EN EIGENZINNIGHEID.

 

PodencoTypes

Ze vinden het heerlijk om aangehaald en geknuffeld te worden. Het zijn af en toe net clowns die de gekste capriolen uithalen. Kortom het zijn geweldige honden.Ze leren zelfs heel snel maar willen er wel vaak het belang van inzien. Op cursus doen ze het vaak erg goed, maar buiten wil hun aandacht door hun nieuwsgierigheid wel eens op andere dingen gericht zijn, alles wat beweegt trekt hun aandacht.

Loslopen

De afgelopen jaren is ons vaak gevraagd of podenco's los kunnen lopen. Na honderden adopties en contacten met podenco baasjes kunnen we vaststellen dat de meeste podenco's los kunnen lopen, dit blijft uiteraard afhankelijk van het jachtinstinct. Dat is bij sommige podenco’s sterk ontwikkeld en bij andere (veel) minder. Onze jarenlange ervaring is dat het overgrote deel van de podenco’s los kan lopen. Het zijn jachthonden, maar er zijn heel veel andere hondenrassen die gebruikt worden voor de jacht en algemeen geaccepteerd zijn als huisdier. Training van uw (jacht)hond is erg belangrijk!

Podenco's zijn zelfstandige jachthonden alles wat losloopt of rondfladdert, trekt hun aandacht, afhankelijk van het jachtinstinct zullen ze er wel of niet achteraan gaan. Dat is ook de reden waarom u Podenco’s beter niet in de buurt van verkeer in welke vorm dan ook, los kan laten lopen. Zodra het jachtinstinct de overhand krijgt, kan geen enkele beloning op tegen de onweerstaanbaarheid van het wild. Over het algemeen komen ze altijd terug, soms na 3 minuten en soms na 3 uur. De meeste podenco's kunnen echter prima loslopen en komen ook gewoon terug als men hen roept. Veel trainen in het hier komen (en dan belonen) werkt erg goed.

Podenco's zijn echte vrolijke, levendige honden

Podenco’s zijn over het algemeen grote kindervrienden, door zijn verdraagzaamheid en zachtaardigheid kan hij veel van kinderen verdragen. De meeste podenco’s zijn uitstekende familie honden. Uiteraard geldt wel dat u als volwassene dit goed begeleid zoals voor alle rassen geldt. De meeste podenco's zijn geen onnodige blaffers, maar waarschuwen wel bij onraad. Een Podenco vertoeft heel graag in gezelschap van zijn roedel, zowel van mensen als honden. Podenco’s zullen ieder bankstel of stoel uitproberen, op de grond (hard en koud) liggen ze liever niet want dat vinden ze niet prettig.

Ze zoeken graag een hoge plek, zoals een bank of stoel, liefst voorzien van een zacht kussen. Opgerold als een vosje, bovenop de leuning van de bank, of languit in je armen met de poten gestrekt, het maakt ze niets uit, als ze maar op zacht en het liefst hoog kunnen liggen. Een eigen mandje met een zacht kussentje vinden ze ook heerlijk.

Als ze voldoende aandacht en beweging krijgen, zijn ze thuis ontzettend rustig en kunnen ze uren rustig slapen. Veel podenco's hebben veel energie, en kunnen urenlange wandelingen maken. Podenco’s die zich vervelen of hun energie onvoldoende kwijt kunnen creatief aan de slag gaan in en om uw huis. Ze kunnen vuilniszakken leegmaken of de inhoud van de krantenbak versnipperen, kuilen graven in de tuin en dergelijke. Ook kunnen ze gek zijn op alles wat op de grond ligt (het is verstandig om geen dingen rond te laten slingeren). Door er voor te zorgen dat er voldoende speelgoed, ballen en knuffelbeesten in huis aanwezig zijn en ze voldoende beweging te geven, kan dit voorkomen worden. De meeste podenco's slopen niet en liggen gewoon heerlijk te slapen in huis.

Enorme sprongkracht

Een Podenco heeft over het algemeen een enorme sprongkracht, de wat grotere Podenco heeft geen enkele moeite om over een omheining van 2 meter te springen, dus zorg voor een hoge tuin afscheiding.Het zijn heerlijke honden waarmee je ook veel bekijks hebt, zeker in Nederland. Zo zijn Podenco’s al aangezien voor hertjes, vosjes of zelfs voor een kangoeroe. Het zijn heerlijke clowns!

Podenco’s zijn erg gebaat bij een zachte en consequente opvoeding. Beloon goed gedrag en negeer zoveel mogelijk negatief gedrag.

Opvoeding is belangrijk

Een podenco heeft een duidelijke opvoeding nodig. Een rustige, vriendelijke en consequente benadering met positieve bekrachtiging, zal het meeste resultaat bereiken. Soms is de opvoeding van een podenco geen gemakkelijke taak, door zijn eigenzinnige karakter en omdat een podenco graag ergens het nut van wil inzien. Een podenco kan uiteraard iets leren, maar de opvoeding vergt soms geduld, invoelings- en incasseringsvermogen. Men kan van dit ras geen slaafse gehoorzaamheid verwachten.

Een podenco heeft een duidelijke opvoeding nodig, maar geen harde hand omdat dit eerder averechts werkt. Aan de intelligentie van een podenco zal het in ieder geval niet liggen, hij leert heel graag en snel, alleen hij moet het nut er van inzien en het moet de moeite waard zijn. Al is hij nog zo slim en weet hij meestal direct wat hij fout heeft gedaan, toch weerhoudt hem dat er niet van om het weer te doen als u niet in de buurt bent. Een podenco eigenaar zou soms eigenlijk ogen op zijn rug moeten hebben.

Deze honden zijn energiek en zelfstandig en als daaraan geen uiting kan worden gegeven, heeft de opvoeding weinig effect. De honden moeten vooral aan hun behoefte tot beweging kunnen voldoen. In huis zijn ze rustig, vriendelijk en aangenaam in de omgang. Echter wanneer zij hun energie onvoldoende kwijt kunnen, kan dit zich uiten in ongewenst gedrag.

Algemene kenmerken

Over het algemeen zijn er 3 verschillende formaten Podenco's:

 Kenmerken  Maat/Gewicht  Klein  Medium  Groot 
Teef Schofthoogte  32cm - 41cm 42cm - 52cm  53cm - 61cm 
 Gewicht  5kg - 11kg 10kg - 22kg  21kg - 33kg 
Reu  Schofthoogte 35cm - 42cm  43cm - 53cm 54cm - 64cm
 Gewicht  5kg - 11kg 10kg - 22kg  21kg - 33kg 

Qua vacht zien we drie varianten (niet bij alle types):

Korthaar: haren van 1 cm tot 3 cm;
Ruwhaar: haren van 3.5 cm tot 6 cm;
Langhaar: haren van 6 cm tot 10 cm.

Bron: Podenco World

Login Form